Såpa, Israeli style

Yigal och Larissa är utan tvekan Israels mest avskydda celebs. Men ändå – celebs. Först var det storyn om att de inte fick gifta sig och de gjorde alla möjliga religiösa cirkuskonster för att kunna gifta sig ”på håll”, alltså utan att vara i samma rum samtidigt, sedan var det storyn om ifall Yigal skulle tillåtas göra Larissa med barn, och i så fall hur,  och just nu handlar det om ifall Yigal ska få en dags ledigt från fängelset för att kunna närvara vid sin sons brit (omskärelseceremoni, åtta dagar efter födseln såvida inga komplikationer som gulsot etc har tillstött). Sonen beräknas att födas om drygt en vecka.

Det handlar alltså om Yigal Amir, som 1995 mördade premiärminister Yitzhak Rabin, och hans särbo Larissa Trimbobler. För någon vecka sedan publicerades en opinionsundersökning som visade att runt 50% av den religiösa befolkningen i Israel anser att det inte är bevisat att Yigal Amir sköt Rabin, och över en tredjedel anser att han bör benådas omedebart.

Diskussionen handlar alltså egentligen inte om Yigal Amir som person och hans rättigheter, utan om hur folk ser på Rabinmordet – och därmed också hur de värderar Israels demokrati, debatten kring fredsprocessen och inställningen till Osloavtalen. Yigal Amir är en symbol, precis som Baruch Goldstein. Men till skillnad från ”Baruch Hagever” (obs ironi) så kommer Amir förr eller senare släppas fri.

5 reaktioner till “Såpa, Israeli style”

  1. Rörande Amir så ska det bli intressant att se om han får lindrigare och kortare straff än kärnvapenavslöjaren Vanunu… Det sätter i sådanafall också perspektiv.

    Var inte ryktesspridningen omfattande rörande Rabinmordet och den överrock från israeliska säkerhetstjänsten som följde Amir och som ”borde” hindrat honom ifrån att begå brottet?

    Det var väl någon rättegång också, om jag inte missminner mig…

  2. Det finns enorma konspirationsteorier kring det här, när jag kollade en gång så visade det sig att ingen annan än Shimon Peres är den huvudmisstänkte, med hjälp av säkerhetstjänsten. Googla ”Rabin assassination conspiracy” och kolla Wikipedia.

  3. Hjälp. Hjälp, hjälp, hjälp. Thomas? Jag vill inte ha den diskussionen här. Om du är intresserad så har jag uttryckt min åsikt i kommentarer till en artikel på samma tema på Sourze (www.sourze.se, virtuell sophink av rang). Blev hängd, inte helt oväntat. Men sedan fick jag ett antal mail från män som omskurits senare i livet och definitivt gillade läget, och även sådana som omskurits tidigare i livet och också gillade läget. Alltså – var vänlig sök upp annat forum. Inte här. Tack.

  4. Läste något av responserna på sourze. Det är den gängse svenska inställningen, underligt men så är det. Thomas, fel att kalla en omskärelse ”stympning”. Sourzeinsändare yrkade på att ta barnen från familjen om det gjorts. Vad gör man i Sverige åt hål i flickbebisars örsnibbar då (ear piercing?) Ska man ta barnen ifrån föräldrarna då också? Slut om detta. Inte här och nu.

Kommentarer är stängda.