Israel och Hizbollah utför fångutväxling

Israelisk TV visade i går kväll (måndag) bilder från Rosh Hanikra (Naqura), där Israel tog emot liket från en död israel som drunknade för några år sedan och vars kropp spolades upp i Libanon. I utbyte fick Hizbollah en libanes som tillfångatogs i förra kriget och två döda Hizbollahkämpar. Tyskland har, som förut, agerat medlare mellan parterna.

 Men Israel lär också ha fått, eller ska få, ”information”.  Zvi Yehezkeli i kanal 10 meddelar att informationen gäller Ron Arad, den israeliska navigatören som försvann i Libanon 1986.  Ron Arad är en av Israels smärtsammaste öppna sår – han var bevisligen vid liv när han togs tillfånga av Amalmilisen, men i inbördeskrigets kaos försvann spåren. Eventuellt till Iran. Inte ens kidnappningen av Mustafa Dirani lyckades lösa gåtan Ron Arad.

 De senaste dagarna har israeliska media publicerat utländska rapporter (från bl a Londonbaserade arabiskspråkiga Al Hayat) om att de två kidnappade soldaterna Regev och Goldvasser inte längre är vid liv. Detta är ett antagande som jag också hört från israeliska befäl som var i området vid tiden för kidnappningen och som känner till omständigheterna. Men innan något bevisats så förhåller sig Israel som om de vore vid liv.

 En sak är säker: Samir Kuntar, som suttit i israeliskt fängelse i snart trettio år, blir inte fri förrän Israel får konkret information om Ron Arad. Även i förra fångutväxlingen med Hizbollah, när Israel fick tillbaka Elhanan Tenenbaum och tre döda soldater, talades om information om Ron Arad gentemot en frigivning av Kuntar. Men den utlovade informationen kom aldrig, och Kuntar blev kvar i fängelset

Både för Kuntars och Ron Arads familjs skull – låt oss hoppas att den här fångutväxlingen är ett gott tecken och att fortsatta överenskommelser är på väg. Vem vet, kanske det leder till att även Hamas kommer att känna ett större tryck på att lyckas få fängslade palestinier fria – och att Gilad Shalit kommer tillbaka hem.

Läs libanesiska Daily Star, eller Haaretz, eller BBC, eller Al Jazeera.

Svenska media? Än så länge – ingenting.