Ahinoam Nini

..eller Noa som hon kallar sig utomlands (det där med ”ayin” och ”het” i samma namn är inte helt simpelt) är nog den israeliska sångerska som jag tycker bäst om. Hon föddes i New York till yemenitiska föräldrar, gick på sångskola, kom till Israel för att göra militärtjänst, kom in på musikskolan Rimon och på den vägen är det. Nini har sjungit för påven och både sjungit och öppet deltagit i olika fredssammanhang, vilket uppfattats som ett politiskt ställningstagande som inte alltid gillats i Israel.

Gil Dor, hennes musiklärare från Rimon, har sedan dess varit hennes trogna ledsagare på gitarr.

Jag såg henne första gången på festivalen i Misgav, Chol Hamoed Pessah (den judiska påskens ”mellandagar”) 1995. Då lät hon ungefär så här…men sedan dess har hon gjort allt möjligt, bland annat sjungit i Colosseum tillsammans med andra artister från hela världen under rubriken ”Time for Life – A Tribute for Peace” (eller om ni föredrar det, klippet från filmen ”Life is Beautiful” av Roberto Bennini). Och gjort en egen variant av Ave Maria (från israeliska kanal 2).

Annons

En tanke på “Ahinoam Nini”

  1. En gång på det saliga 90-talet såg jag en konsert med Ahinoam Nini och andra artister ute i Negevs vildmark. Det pågick hela natten. Till slut sjöng Ahinoam och solen gick upp ovanför Moabs berg…magiskt.

Kommentarer är stängda.