Sayeret Matkal in action

Egentligen är det väl rätt fegt att blogga om någonting man egentligen inte har någon aning om, men…den här storyn har väl allt. Om den är sann. Vilket jag tror att den är, åtminstone delvis. Även om det här med ”nuclear material” av nordkoreanskt ursprung låter lite FÖÖÖR sexigt för att riktigt kunna tas på allvar. Fast, vem vet? Här är i alla fall länken till Sunday Times som citeras i SvD idag. Eller Haaretz, om ni föredrar det.

 Vad som dock är helt säkert är att den israeliska attacken i Syrien, som enligt utländska rapporter (inga officiella källor har uttalat sig hittills, förutom Netanyahu – se post nedan) bestod av israeliska plan och markstyrkor, bidragit till att återupprätta IDF:s image som oslagbar när det gäller Mission Impossible-operationer emot fientliga mål utomlands och boosta Olmertregeringen inrikespolitiskt i Israel.

 Min personliga åsikt är att det är just sådana här saker som man har en armé till. Inte att föra en fruktlös kamp mot olika folkligt förankrade gerillatrupper och att göra livet outhärdligt för några miljoner civila palestinier som lever under ockupation. Nuvarande försvarsminister Ehud Barak, f d befälhavare för just Sayeret Matkal (israeliska ÖB:s specialstyrka), har en gedigen track record när det kommer till just sådana här extravaganta historier som den i Syrien. Tyvärr har han inte visat samma förmåga när det gäller att på ett fredligt sätt avsluta en ockupation.

16 reaktioner till “Sayeret Matkal in action”

 1. Egentligen det var en militar övning med syfte att testa radaranläggningar från Iran och Syrien, man vet att Striddflyggplan kom någonstans från Turkiet och bombarderade en avlägsen by i Norra Syrien men det var en skenmanöver.
  Om Israel ville testa radar anläggningar från Iran och Sirien i den Norra gränsen , allt de här betyder att en attack mot Iran är närmare .

 2. Egentligen är det väl rätt fegt att blogga om någonting man egentligen inte har någon aning om

  Tycker du? Det ligger väl annars helt i linje med det du och andra sionister brukar ägna er åt. Jag har sett en hel del av dina försök att låtsas som att du skriver om saker du förstår dig på, alternativt har vettiga synpunkter på. Men det enda som skiljer din blogg från dina kollegors är väl själva ansatsen. Det låter politiskt korrekt i början men visar sig snart vara samma gamla skåpmat. Förakt kan man dölja i mängder av olika förklädnader, och värst var väl din taxihistoria. Gulliga muslimer som bor i samma bostadsområde som judar. När du skrivit samma sak flera gånger så tror kanske vissa av dina läsare på saken och tycker att det nog inte är så farligt med rasismen i israel, men du vet, men det skriver du aldrig om.

 3. Om man på ett moraliskt sätt skall starta ett krig behöver man en anledning. Det känns lite som USA/Israel bereder vägen för en gemensam attack mot Syrien/Iran genom att spela ut kärnvapenhot-kortet.

 4. Väl skrivet!

  Dock, ett litet påpekande:

  Faktiskt så var det ju just Ehud Barak som avslutade ockupationen av säkerhetszonen i södra Libanon år 2000, och avslutandet gick rätt fredligt till.

  Så Barak om NÅGON har de facto avslutat en ockupation!

  Nu får vi hoppas att Olmert/Barak lyckas dra Israel ur Västbanken också, inom ett par få år.

 5. Jag misstänker att du glömmer att ockupationen är inte någonting man i Israel vill ha, Israel inte ockuperar Gaza länge, men palestinierna skjuter raketer dagligen mot israeliska civila mål som dagis och skolor i närheten av Gaza. om Israel slutar ockupationen av westbanken vem ska garantera att palestinierna inte skulle skjuta raketer därifrån mot centrala Israel? frågan är igentligen varför ockuperar Sverige Lapland? kanske för att naturliga resurser som metaller t.ex som finns där…

 6. Om detta är sant skulle det förklara det mycket spända läget mellan Israel och Syrien den senaste tiden, flera bedömare menar att nästa krig i regionen blir mellan just dessa båda länder.

 7. Finns inget som heter ockupation. Muslimerna anföll Israel 1948, ville utplåna hela Israel, Israel vann tillbaka sitt territorium då och 1967, fair and square, finns 30+ andra muslimska länder för muslimerna (”palestinierna”) att flytta till. Även med Judéen, Samarien, Gaza och Golan är Iswrael MINDRE än Götaland till ytan. Nog med defaitistisk vänsterpolitik. Det kommer att bli Västvärldens och Israels fall. Islam och muslimer uppskattar inte vänliga gester, de föraktar sådant, de tar tag i en hjälpande hand och tar sedan hela armen.

 8. Hult, taxihistorien är ordagrant sann. Ordagrant. Men du behöver ju inte tro mig, det gör du ju tydligen inte ändå. Välkommen i alla fall. Det är kul att vara både sionist och defaitistisk vänsteranhängare i samma post. Har vant mig.

 9. Hult, taxihistorien är ordagrant sann. Ordagrant. Men du behöver ju inte tro mig, det gör du ju tydligen inte ändå.

  Jag vill minnas att du berättat ungefär samma tillrättalagda historia en gång förut, även då dog batteriet i bilen och det kom någon vänlig muslim. Du fick säga att det inte är så illa i Israel som alla säger. Antagligen med ett tillägg om att det inte är någon rasism mot landets arabiska/muslimska innevånare. Du kan givetvis välja att raljera bort kritik, frågan är väl vad man ska skriva för att du inte ska låta det rinna av dig som vatten på en gås? Men jag ser fram emot den dagen du ger ifrån dig en rättvis och sann tolkning av situationen, de pro-sionistiska kan vi hitta ändå.

 10. Jag tror också storyn är sann. Vissa bloggare tror det är ”mer desinformation och informationskrigföring” eller uppenbara ”lögner” från USA och Israel. Man kan naturligtvis ställa en fråga som ställdes på en blogg: ”Om Israel eller den amerikanska administrationen hade haft bevis på nordkoreanska kärnvapen i Syrien varför slår dom inte upp detta stort i media med presskonferenser där man presenterar materialet?”

  Svaret är att det kommer aldrig att spela någon roll hur/om eventuella bevis presenteras, det kommer att heta att det var planterat av Mossad eller CIA. So what’s the point?

  Israels situation är omöjlig: Damn if you do, damn if you don’t. Men jag tror att Syrien och Iran kommer att ”be dealt with” om de fortsätter att hota Israel…

  Att ensidigt kritisera konflikten inger inget förtroende. Det är många av oss som kan se båda sidorna. Sista meningen var inte avsedd för dig Anna.

  Om vi inte tar kål på varandra så kommer Moder Jord att göra det…sooner or later…

  ”in the light”

  Peace

 11. Att Barak avslutade en ockupation, är förvisso sant, men det hela byggde på ensidiga tillbakadragande, vilket inte heller genererar någon fred. Det är väl det som Barak och Olmert har gemensamt… 🙂

  Rörande Annas teori om ”att boosta Olmertregeringen inrikespolitiskt i Israel” så låter den ganska trolig.
  Man kan ju bara påminna sig om Jeriko-raiden, som skedde inför det stundande israeliska valet…

  Nordkoreansk sponsring av hemliga kärnanläggningar i Syriska öknen….mja…
  Nu väntar vi bara på att Usama bin Laden siktats i Damaskus =)

 12. Angående Barak, exactly my point. Angående raiden i Syrien, tror inte att det bara handlar om en propagandaraid. Det låter alldeles för riskfyllt. Vi har dåliga erfarenheter med tillfångatagna eller kidnappade soldater här, och speciellt med tillfångatagna navigatörer (Ron Arad). Jag tror att de hade en tillräckligt bra orsak för att angripa det här målet, även om jag alltså är rätt skeptisk tilll detaljerna som publicerats.

 13. Ser verkligen fram emot att Israel visar upp det där radioaktiva materialet som dom påstår sig ha hittat.

  I övrigt ville jag bara ge beröm för detta utmärkta inlägg, jag är ju tyvärr fortfarande förhindrad från att göra det på plats!

 14. Bulten, ska vi vara noggranna så har Israel officiellt inte påstått någonting alls. Definitivt inte att man hittat radioaktivt material. Men tack själv!

Kommentarer är stängda.