Färdigfastat för den här gången

25 timmar utan mat och vatten är inte så hemskt egentligen. Speciellt om man begränsar utevistelserna till en kort stunds synagogebesök vid Kol Nidre, och så den sista halvtimmen innan fastans slut.

 Istället kan man utnyttja dagen till att ligga på en soffa och läsa kurslitteratur – i det här fallet en väldigt intressant redogörelse för situationen i Palestina före och efter det andra templets förstörelse, dvs tiden för kristendomens uppkomst. Ett korrumperat ledarskikt, interna stridigheter om vad den rätta judendomen innebär, kritik mot och beundran av romersk-hellensk kultur, profetior om ”tidens slut” och ett kalejdoskop av mer eller mindre extrema rörelser bidrar till en revolutionsstämning som faktiskt inte är speciellt långt från Life of Brian (dock utan sången på slutet).

 Gillade speciellt alla de olika varianter på kristendom som alltså lär ha förekommit under de första århundradena. Den första församlingen bestod av judar från Jerusalem som höll fast vid judendomens bud inklusive shabbat och omskärelse, men som också firade söndagen som dagen för Jesu uppståndelse. En tidig form av kibbutzliv var det också: de hade gemensam egendom och levde i en nära gemenskap. Att Jesus skulle vara gudomlig var det hittills inte fråga om, den allmänna inställningen (som också delades av andra judisk-kristna församlingar i regionen de första århundradena) var att Jesus var en helt vanlig människa som levde ett fulländat liv och som tog emot Guds ande vid dopet i Jordanfloden, Johannes Döparen och det. Han (Johannes D) blev förresten  också avrättad efter att ha kritiserat kungens (Herodes II, har glömt hans tillnamn) giftermål med sin brors fru vilket inte är tillåtet enligt judisk lag.

 Tvåtusen år senare är situationen lite annorlunda, men just den här ideologiska mångfalden, de hetsiga diskussionerna, dialogen med de judiska församlingarna i diasporan, de många vägarna till himmelriket som erbjuds samtidigt som den värdsliga kulturen med sina för- och nackdelar frodas och blomstrar känns…väldigt välbekant. Jag tror att jag skulle trivts. Jag gör det definitivt idag.

Andra bloggar om: , , , ,

18 reaktioner till “Färdigfastat för den här gången”

 1. Eh…läser du hebreiska? Det är kurslitteratur från Israels Öppna Universitet, alltså distansundervisning, och det är deras bok. Heter ”Mellan judar och kristna”. Men de refererar rätt mycket till en bok av David Flusser som är en väldigt respekterad historiker som specialiserat sig på den tidiga kristendomen, har skrivit några intressanta böcker (speciellt om man som jag är intresserad av det hela ur ett judiskt perspektiv). Kolla Wikipedia om honom http://en.wikipedia.org/wiki/David_Flusser. Eventuellt kan du få tag på hans bok ”Judaism and the origins of christianity” som jag själv tänker försöka hitta i Jerusalem imorgon. För när det kommer till vetenskaplig litteratur så föredrar jag faktiskt engelska…

 2. Det var ju ett smärre problem 😉 Som tur är har jag vänner som gör det så jag får anlita ”tolk” 🙂

  Hursom vet inte ditt förhållande till teologi, men särskilt denna mening fångade mitt intresse ”Att Jesus skulle vara gudomlig var det hittills inte fråga om, den allmänna inställningen (som också delades av andra judisk-kristna församlingar i regionen de första århundradena) var att Jesus var en helt vanlig människa som levde ett fulländat liv och som tog emot Guds ande vid dopet i Jordanfloden”

  Just detta med treenigheten och Jesu gudom är ju begrepp som den kristna traditionen är ivriga förespråkare av men inte finns i Bibeln. Treenigheten slogs fast om jag minns rätt vid ett kyrkomöte 380 (krt)

 3. Hej Petrus, en vänlig själ skickade mig länken till David Flusser på Amazon http://www.amazon.com/Judaism-Origins-Christianity-David-Flusser/dp/9652236276‏

  Mitt förhållande till teologi är att jag inte är teolog, jag är judaist. Meningen du citerar stöder sig på textforskning, t ex en kritisk läsning av Josefus text samt evangelierna, och andra texter som berör den tidiga kristna församlingen. Judendomen var inte på något sätt statisk på den här tiden, inte kristendomen heller – och det tog några hundra år efter Templets förstörelse för båda religionerna att stabilisera sig.

  Fast personligen tycker jag att det var roligare innan…

 4. Hej Anna!
  Håller helt med dig om att det var bättre innan. Det verkar oxå som om vi har ett liknande förhållande till teologi, jag vill vara en Elohim man. En teolog har ett stort huvud och ett okänsligt hjärta, en Elohim-man har ett känsligt hjärta och ett upplyst huvud. Mao en nåd att stilla bedja om.

  PS Det var jag som skickade dig länken.

 5. Att de första kristna inte trodde att Jesus var Gud är inte sant. Men något många velat hävda för att falskförklara hela kristendomen. Johannes var en av apostlarna, en av de alra första kristna som följde Jesus….du kan själv läsa i Johannesevangeliet vad Johannes har att säga om saken. Han återupprepar det gång på gång, Jesus är Gud.

 6. Såvitt jag förstått anser den källkritiska forskningen att Johannesevangeliet är skrivet senare än de andra. Sedan 1800-talet har forskare plockat isär texten både i den judiska bibeln och i evangelierna för att försöka se hur de hänger ihop. Den officiella judiska versionen är att Moseböckerna gavs ordagrant vid Sinai, och jag är säker på att det du talar om som ”sanning” är den officiella kristna versionen. Men historiska fakta är inte samma sak som en religiös sanning. Det är dessutom OK att ha olika åsikter i den här frågan. Tycker i alla fall jag. Det där med ”sanning” kan annars bli väldigt komplicerat.

 7. Nineve
  Det blir lätt väldigt tokigt om man försöker tolka Bibeln utifrån de apostoliska skrifterna (NT). Torahn de 5 moseböckerna som gavs Mose på Sinai berg är grunden för all Gudsuppenbarelse och all skrift, det man man försöker läsa in i skriften måste finna stöd hos Mose annars är det inte äkta. Yeshua säger i Joh 5 att om vi trodde Mose skulle tron på Yeshua spira fram. Jag håller med om att om man försöker pressa in ”Jesu gudom” i Joh kan man lyckas, om man läser med grekiska glasögon. Men inte om man läser med hebreiska. Men för att lyckas med det måste man göra anspråk på den auktorativa sanningen som katolska kyrkan gör. Personligen föredrar den judiska ödmjukheten till sanningen, där det finns tre judar finns fem åsikter och alla har rätt.

 8. Intressant artikel, Anna! :o)
  25 timmar fasta är inte lätt, verkligen.
  Men varför man fastar? (mål & mening med fasta)?
  Dom flesta muslimer förklarar det som solidaritet till dom fattiga. Visst, men det är inte en enda skäl att fasta.
  Genom att t.ex. du, kunde avstå av mat, vatten och alla grundläggande behov, fick du förstärka dig som individ.
  Genom fasta bygger man upp en bestämd och stark personlighet, en individ som vågar även att säga ”nej” till sina största behov. Och så fort en människa kan säga ”nej” till det mest nödvändiga, då kan man lätt vara av med dåliga vanor bara om man vill och beslutar det.

  Jag tänkte ofta på norrländningar som lämnar sina barn utanför, på balkongen i barnvagnen, trots kyla och minus grader under vinter. Alltså, med syftet att barnen blir immun på kyla och kall vädret i framtiden.

  På så sätt ser jag fasta också. Ett sätt att stärka individen.
  Så, sluta gnälla på 25 timmar utan mat & vatten! :o)
  Vi, muslimer fastar hela månad! :o)

 9. Hej Anna! Undrar om du har läst eller kommit i kontakt med The Jesus Seminar, en grupp kristna (tror jag) vars granskning av Jesu liv byggs på historiska fakta. Deras resultat publicerades ganska stort i pressen för några år sedan, inte utan viss kontrovers. En inriktining var att en Jesus av idag definitivt skulle identifiera sig med judisk tradition och vara främmande inför hur kristendomen utvecklats. Här en länk med lite introducerande info:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jesus_Seminar

 10. F.ö.
  I N.T. finns det på flera ställe skrivet om fasta & bön, men efter en rad reformer fasta har försvunnit och bön finns kavar.
  Så har man idag bara några rader om fasta.
  Jag känner till att ortodoxa kristna fastar, men det innebär att avstå från smör, fett mat, och några saker till (minns inte).

  Alltså, fasta existerar i alla tre abrahamiska religioner men på olika sätt.
  För länge sen läste jag att en forskare talade om att fasta är ”hygien” för kroppen, och det talade han på Discovery chanel. Intressant.

 11. Ibland är det svåra det enkla. För mig är det en vilja att lyda den Eviges Torah. Eftersom det klart står att på den 10:e dagen i den 7:e månaden skall man fasta. Många gånger så även denna är det lätt när beslutet är taget, jag oroade mig lite innan för 25 timmar totalfasta, brukar annars ha vatten i alla fall, men ville prova. Jag har lärt mig att lydnad ger frihet. Det är en skön känsla när lydnad och vilja går hand i hand.

 12. Ursäkta A-K, men måste påpeka att det var livlig debatt om Wiki på flera olika bloggar :o)
  Jag förstår inte att folk använder Wiki som mycket trovärdig källa, där vem som helst och när som helst kan ladda in uppgifterna.
  Kanske ska ni uppleva det som provocerande av mig, men jag märkte att dom flesta av Israel-vänner använder Wiki liksom alfa & omega i en rad frågor. Då fick jag nog och undrade om det är Memri som skriver in i Wiki :o)

  Men senare Ali Esabati skrev artikel om just om nått liknande (att en grupp pro & israeler fick manipulera Wiki ordentligt). Han bifogade flera artiklar som gick ut i USA angående just om den här manipulationen.

  Men, tillbaka till ämnet: Jesus är en mytologisk person och kommer alltid vara det enligt vetenskap, trots att alla tre abrahamiska religioner bekräftar hans existens.

 13. Ida, det är bara att gå in på de otaliga andra källor som ges om The Jesus Seminar om man inte gillar Wikipedia. Det var bara en av många.

  Att Ali Esbati tillhör dem som ser elaka israeler och judar överallt förvånar mig inte. Det är ju det han gör. Han är ingen trovärdig person.

 14. Ok, det som Ali Esabati är eller inte – ville jag inte ens diskutera, men han bifogade mycket trovärdiga källor, som sagt några artiklar från amerikanska tidningar.

  Men, tillbaka till ämnet: Jesus är inte historisk person och vi tappade bort alla chanser för att historiskt bekräfta den här personen. För att kunna vara historisk bekräftad person, krävs det följande:
  1. Personens födelse datum – Vi har tre olika datum enligt religionerna: 24 och 25 december och 7 januari, vilket aldrig kan användas som vetenskaplig bevis.
  2. Datum när personen dog – NOLL.
  3. Gravplatsen – NOLL.
  4. Arkeologiska uppfinningar av personens egodom, små personliga saker bekräftade att det tillhörde honom, liksom byggnader, mark, etc. enligt gamal karta eller notteringar i skrifter. – Om detta har vi bara obekräftade berättelser.
  5. Arkiv om personens familj, datum på deras födelse och död, deras egedom, arkeologiska utgrävningar, etc. – NOLL.

  Så, om vi ska tala ur historisk & vetenskaplig aspekt, Jesus är mytologisk person och vi lyckades aldrig historiskt bekräfta honom.
  Om vi ska tala ur religiös aspekt, alla tre abrahamiska religioner erkände hans existens på olika sätt: Judar som en vanlig människa, en del kristna som Gud och en del som Guds Son och muslimer som en viktig profet – Messias.
  Och självklart, som väntad, oavsett vilken man lyssnar på, skulle man bedömma som mycket trovärdigt.
  Dom flesta som konverterar till islam idag, blev det ofta Jesus-fråga som avgörande för beslutet. Jag läste i en encyklopedi för ett par månader sen att under 1800 talet konverterade många till judaismen och även i det här fallet Jesus – fråga blev avgörande.
  Allt snorrar sig runt om en människa som lyckades vi aldrig historiskt bekräfta eller regiöst att enas gällande honom.

 15. Ida och alla andra.
  Kristendomen har tagit det mesta från judendomen och dessvärre förvanskat det kraftigt. Den person man kallar Jesus hette egentligen Yeshua ben Josef ben David [Josefs son av Davids ätt], och föddes av en mycket from judinna vid namn Miriam. Som en parantes så har Koranen [enl. uppgift rätt namn på både Yeshua och hans mor] Sannolikt föddes han den 12/9 år -3 krt. Levde ett torahtroget liv hela sitt liv och dog sannolikt den 26/4 år 31 krt i alla fall 14:e Nissan. Sedan har kristendomen gjort något helt annat av honom, religionsgrundare, påstått att han är Gud osv. Av frukten som den kristendomen lämnat är det svårt att inte vara kritisk.

 16. Ida, jag tror inte att de punkter du nämnde är tillräckligt för att hävda med säkerhet att personen Jesus inte existerade.

 17. Nu kanske jag missat något men jag tror inte att det är möjligt att bevisa att någon inte existerat för 2000 år sedan. Det finns oberoende källor som Josefus som talar om Jesus som ledare för en rörelse vid den här tiden. Att man inte har födelse- och dödsattester på någon betyder inte nödvändigtvis att de inte existerat, det betyder bara att informationen inte är tillräcklig och i många fall förfalskad eller missvisande och inte historiskt påtlig. Men jag tror att de flesta forskare antar att Jesus existerat som historisk person.

Kommentarer är stängda.